keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Metabolinen oireyhtymä on koko elimistön ongelma

Kuka ei vielä ole kuullut metabolisesta oireyhtymästä? Siihen sanahirviöön tuntuu törmäävän vähän joka puolella. Metabolinen oireyhtymä eli aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa samalla henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa. Sanahirviöön sisältyy vyötärölihavuus, kohonnut verenpaine, sokeriaineenvaihdunnan ongelmat, kohonneet veren rasva-arvot ja alentunut hyvän HDL-kolesterolin määrä. 




Seuraavilla mittauksilla voi tarkastaa onko itsellä vaarana sairastua metaboliseen oireyhtymään.

*PainoindeksiPainoluokka
18,5-25Normaalipaino
25-30Lievä lihavuus
30-35Merkittävä lihavuus
35-40Vaikea lihavuus

Painoa voi myös arvioida vyötärön ympärysmitan avulla. Vatsaontelon sisään kertynyt liikarasva (viskeraalinen rasva) näkyy vyötärön ympärysmitan suurenemisena eli ns.vyötärölihavuutena. Useimmat lihavuuteen liittyvät sairaudet ovat yhteydessä erityisesti vyötärön seudulle kertyneeseen rasvaan. Kun vyötärö suurenee, rasvaa kertyy myös vatsaontelon sisälle. Tämä rasva on aineenvaihdunnaltaan erilaista kuin ihon alla oleva rasva ja sen vuoksi lisää sairauksien vaaraa.

*Vyötärön ympärys Ongelma
naiset yli 90 cmvyötärölihavuus
miehet yli 100 cmvyötärölihavuus
naiset yli 80 cmsairauksien riski noussut
miehet yli 90 cmsairauksien riski noussut

*Diabetes (aikuisiän)

Ongelman taustalla on insuliiniresistenssi, eli elimistön heikentynyt herkkyys insuliinille. Insuliini on veren sokeripitoisuutta alentava hormoni. Insuliiniresistenssissä insuliinin teho ei ole riittävä, jolloin verensokeri on pysyvästi koholla ja elimistö pyrkii korjaamaan tilannetta tuottamalla lisää insuliinia, mikä johtaa aikaa myöten heikentyneeseen sokerin sietoon ja aikuistyypin diabetekseen. Yleisin insuliiniresistenssin aiheuttajia on ylipaino ja erityisesti vyötärölihavuus.

*Kohonnut verenpaine

Suomalaisen Käypä hoito-suosituksen mukaan:
  • optimaalinen verenpaine on alle 120/80 mmHg
  • normaali verenpaine on alle 130/85 mmHg
  • tyydyttävällä tasolla verenpaine on 130-139/ 85-89 mmHg
Painon hallinta on tehokasta jos kärsii kohonneesta verenpaineesta sillä painon pieneneminen 4-8 % alentaa kohonnutta verenpainetta noin 3-4 mmHg.




Hoito

Hoito on pääasiassa lääkkeetöntä (voidaan toki lääkityksellä hoitaa jokainen ylläolevista vaaratekijöistä erikseen) ja elämäntapamuutoksiin perustuvaa. Elämäntapamuutokset ovat ainoa hoitomuoto, joka vaikuttaa kaikkiin MBO:n osatekijöihin.
  • liikunnan lisääminen ja laihduttaminen
Liikunta ei laihduta kovin tehokkaasti. Liikunta kuitenkin vähentää suhteellisesti enemmän vatsaontelon sisäistä rasvakudosta kuin ruokavalio, vaikka laihtuminen olisi vähäistäkin. Useiden kilojen vähentämiseen tarvitaan myös ruokavalion keventämistä. Liikunta on kuitenkin hyvä keino hallita painoa. Laihduttamalla pudotetut kilot myös pysyvät paremmin poissa, jos liikut säännöllisesti.
  • ravintotottumusten muutokset
Rasvan laadun muuttaminen kovasta pehmeään. Ruokavalioon paljon kasviksia,marjoja ja hedelmiä. Suolan käyttöä kannattaa vähentää.
  • tupakoinnin lopettaminen
  • alkoholin käytön rajoittaminen kohtuulliseksi



    Se miksi lähdin aiheesta kirjoittamaan juontaa juurensa serkkuuni jonka kanssa asia tuli esille. Olin nähnyt televisiossa ohjelman jossa nainen kertoi sairastuneensa metaboliseen oireyhtymään ja saaneensa siihen lääkityksen. Nainen kertoi ohjelmassa, että paino ei ollut pudonnut vaikka mitä oli tehnyt ja samasta vaivasta kärsii serkkuni. Lähdin etsimään tietoa metabolisesta oireyhtymästä ja nyt sitä tietoa on sitten vaikka muille jakaa.:D Google antaa 26 000 hakutulosta sanalla metabolinen oireyhtymä joten tietoa kyllä löytyy, mutta onko ihmiset valmiita tekemään muutoksia elämäänsä etteivät sairastu kyseiseen oireyhtymään. Itse ainakin olen.

    Minulla on suvussa diabetesta ja kohonnutta verenpainetta, joten sukurasitetta löytyy vaikka itsellä ei vielä oireita olisikaan. Suoraan sanottuna pelkään, että jossain vaiheessa sairastun diabetekseen,koska keliakia ja kilpirauhasen vajaatoiminta jo löytyy ja jostain olen lukenut, että diabetes on näihin vähän niin kuin liitännäissairaus. Mulla oli myös kummankin raskauden aikana raskausdiabetes ja jälkimmäisessä söin Metformin-nimistä lääkettä.  Siksi haluan painoa alaspäin ja koittaa elää terveellisesti sekä liikkua paljon. Tämän ikäiseksi tuntuu, että jo on vaikka mitä sairauksia enkä lisää haluaisi. Vanhemmiten niitä kuitenkin tulee (hope not).

    Mielelläni kuulen jos jollekin on metabolinen oireyhtymä diagnosoitu, että mitä oireita oli ja miten on hoidettu. :)




      Ei kommentteja:

      Lähetä kommentti