torstai 20. marraskuuta 2014

Canicross eli koirajuoksu








Haluan kertoa teille harrastuksestani eli koirajuoksusta. Koirajuoksussa siis juostaan koiran kanssa. Simple as that. :) 


Koirajuoksu, jota kansainvälisesti kutsutaan termillä “canicross” tulee Euroopasta. “Cross” sanalla viitataan maastoon (cross country) ja ”canicross” on liikkumista maastossa koiran kanssa.

Sääntönumero 1. Kunnon varusteet. Ethän sinäkään lähtisi huonoilla lenkkareilla juoksemaan tai rikkinäisillä verkkareilla salille joten panosta kunnon varusteisiin myös koiralle. Hyvillä ja oikeilla varusteilla vältytään loukkaantumisilta. 

Koiran kanssa kannattaa käydä sovittamassa valjaita jos haluaa pelata varman päälle. Toki valjaita saa tilata netistäkin mutta kaikki valjas mallit eivät välttämättä sovellu juuri sille sinun koirallesi. Kävin itse dallumme kanssa serkkuni luona sovittamassa varmaan kymmentä eri valjasta mutta mikään ei sopinut. Joukossa oli eri merkkisiä, lyhyitä, pitkiä, uroksille ja nartuille suunnattuja.  Kysyin Facebookin dallu-sivulla, että mitä valjaita he käyttävät ja sain useita vastauksia. Suurimmalla osalla oli käytössä Zero dc:t ja tämän takia uskalsin tilata ne toki tietäen, että nekään ei välttämättä sovi. Dallu on vaikea rotu siinä mielessä, että rinta on leveä mutta kroppa taas pitkä.  Kävi kuitenkin hyvä tuuri, sillä Zero dc:t sopi myös meidän dallulle. Merkkejä on paljon erilaisia ja erimallisille koirille suunnattuja joten kannattaa kysellä saman rodun tai saman rotutyypin omistajilta vinkkejä jos lähistöllä ei ole hyvää lemmikkieläinliikettä. Valjaisiin kannattaa panostaa koska huonosti sopivat valjaat voivat hiertää tai painaa vedossa väärään paikkaan jolloin koira ei halua juosta.


Perus marketeista kuten Prismastakin löytyy valjaita ja juoksuun tarvittavat muutkin varusteet kuten juoksuvyö joka on aika oleellinen varuste.  Haluan, että tiedätte – juoksuvyölläkin on paljon merkitystä.  Me ostettiin ensimmäiset valjaat sekä juoksuvyö Puuilosta. Ne olivat edulliset ja näytti päällisin puolin hyvältä. Käytiin miehen kanssa kummatkin dallun kanssa lenkillä niillä ja tuntui ihan hyvältä kunnes pääsin kokeilemaan toisenlaista juoksuvyötä. Oli kyllä niin erilaista vetää juoksuvyöllä jossa on jalkaremmit. En tajunnut edes kuinka ärsyttävää oli juosta sellaisella perusvyöllä joka vedetään kiinni lantiolle. Se nousi jatkuvasti juostessa ja sai vetää takaisin alas. Huonossa vyössä myös veto on koko ajan selässä koska vyö ei pysynyt alhaalla. Juoksuinto koiran kanssa nousi potenssiin kymmenen kun sain lainaksi tuon juoksuvyön remmeillä.  Kun olimme Jämillä koirajuoksukisoissa niin ostin oman juoksuvyön remmeillä mutta astetta uudemman malliset. Ne ovat vähän niin kuin verkkohousut jotka vedetään jalkaan. Niissä vasta onkin hyvä juosta. Veto tuntuu pelkästään pakaran seudulla eikä selässä kuten ensimmäisessä juoksuvyössä. Joten panostakaa laatuun. Huonoilla varusteilla motivaatio laskee yhtä nopeasti kuin alkoikin. 

Juoksuvyöhön kuuluu vyön lisäksi vetonaru jossa juoksija ja koira ovat kiinni toisissaan. Näitäkin on erilaisia ja eripituisia. Itse suosin suht lyhyttä vetonarua koska silloin veto pysyy koko ajan eikä vetonaru roiku maassa jos koira ei jaksakaan juosta edellä. Kokeilin pidempääkin vetonarua mutta se oli jatkuvasti solmussa koiran tai omissa jaloissa. 


Jos mielii kilpailemaan niin varusteisiin on määritetty joitakin tarkennuksia. Muunmuassa vetovyön tulee olla selästä vähintään 7cm korkea ja siinä pitää olla nopeasti irrotettavissa oleva kiinnityssysteemi. Ostamassani vetovyössä vetonaru on tosi helposti irrotettavissa. Vetonarun pituus saa olla maksimissaan 2,5 metriä venyttämättömänä.

Koiran kanssa juoksemisen etu on siinä, että jos koira oikeasti vetää vetonaru kireänä niin se tarkoittaa sitä, että sinä tulet perässä yhtä kovaa vauhtia. Koira pitää vetotahtia yllä ja sinä taistelet takana pysyäksesi perässä. Jos olet luovuttamassa niin koira vetää silti samaa tahtia sinua perässä.  Koiran kanssa pystyy juoksemaan kovaa mutta vastaavasti jos on sen luonteinen koira joka hiljaa juoksee vierelläsi ja se sopii paremmin sinun tahtiisi niin hyvä. Näin sen kuuluukin mennä. Jos et jaksa vielä juosta pitkiä matkoja tai kovaa niin aloita juoksemalla yksin- ilman koiraa. Näin saat varmuutta oman juoksemiseen ja saat omaa kuntoa kohoamaan. Jos tiedät jo valmiiksi että koirasi ei välttämättä vedä niin ota koira mukaan lenkille ja vedätte omaan tahtiin. Kukaan tai mikään ei pakota juoksemaan henki hieverissä- paitsi jos matkalla törmää karhuun. 

Muistin virkistämiseksi:
Pitäkää koiran kanssa hauskaa lenkillä.
Ei juoksemisen tarvitse olla vakavaa.
Nauttikaa yhdessä olemisesta.
Koira taatusti nauttii kun pääsee kunnon lenkille ja voin taata, että lenkin jälkeen sinunkin olosi on mahtava.

Susanna ja Claudia








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti